Chakra's | IedereenYoga.com

back button

Chakra's

  Ik heb het in mijn blog al vaak gehad over yoga houdingen en momenten. Daarom vond ik dit het juiste moment om een ander aspect over yoga te belichten, namelijk de chakra’s. 

In jouw en mijn lichaam vinden zeven energiecentra plaats die wij chakra’s noemen.
Het woord ‘chakra’ betekent ‘wiel’ in het Sanskriet en dit kan je in een zekere manier letterlijk nemen. Ze zijn allemaal verbonden met elkaar en als ze op één lijn lopen, vloeit de energie zonder enige moeite door geest en lichaam.

Elke chakra heeft zijn plaats en zijn specifieke eigenschappen, beginnend vanuit de basis van je ruggengraat tot aan je kruin. Hier leg ik je graag in simpele woorden ze alle zeven uit:

1. Wortelchakra of stuitchakra (Muladhara Chakra)

Op deze chakra zit je en zorgt voor stabiliteit. Door stabiliteit ben je geaard en voel je je veilig in jouw omgeving. Je staat in het hier en nu. Een mooie plaats om in te staan.

In mijn blog over aarden, vind je 7 tips om de voeling met de natuur terug te vinden.

2. Sacraalchakra (Swadhistana Chakra)

De sacraalchakra staat voor emoties. Het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, creativiteit en seksualiteit. Deze emoties kunnen uiten, zonder overdreven emotioneel te worden, is een grote kracht in het leven.

3. Navelchakra of zonnevlecht chakra (Manipura Chakra)

Zelfwaardering, energie, blijheid en controle over jezelf staan hier centraal. Wanneer deze chakra in balans is, kan je er zijn voor jezelf en anderen. Meditatie kan je hierbij zeker helpen. Op iedereenyoga.com vind je een meditatiepodcast die je helpt jouw eigenwaarde te laten toenemen. Luister je even mee?

4. Hartchakra (Anahata Chakra)

Deze chakra staat voor liefde, vriendelijkheid, geborgenheid, vertrouwen, hoop en balans. Alle mooie dingen in het leven. Deze chakra kan veel rust bieden.

5. Keelchakra (Vishuddhi Chakra)

Wanneer we aan onze keel denken, denken we ook aan onze stem. Deze chakra staat dan ook voor het uitdrukken. Wanneer je laat weten aan anderen wat je nodig hebt, heeft dit reinigende effecten op je zijn. Jezelf durven uiten, is een belangrijk aspect bij deze chakra.

6. Voorhoofdchakra (Ajna Chakra)

Anja betekent in het Sanskriet ‘weten’. Jouw geweten en bewustzijn spelen hier een grote rol. Belangrijke aspecten hierbij zijn inzicht, intuïtie, wijsheid en visualisatie. Deze chakra zorgt voor verlichting in jezelf en helpt je om bewuste keuzes te maken.  

7. Kruinchakra (Sahasrara Chakra)

De laatste chakra staat voor de eenheid van de andere chakra’s. Je staat in relatie met de verlichting en spiritualiteit. Je bent je bewust van de kosmos en wordt er één mee. Het centrale element van deze chakra zijn je kennis en je gedachten.

Chakra’s kunnen verstoord of uit evenwicht zijn. Dit kan door futloosheid of onzekerheid. Sommigen menen raken verstoord door ongezond eten of andere externe factoren. Daarom raden sommige yogi aan om je chakra’s te openen.

Simpelweg helpt een betere en diepere ademhaling daarbij.  Hierdoor bereikt de zuurstof ook de onderste, meest zwakke chakra, namelijk de basischakra.

Wie zijn energie op een positieve manier kan openen, staat sterker in het leven.

Je openstellen, ik wens het iedereen toe.

 

See you
Ingeborg

 

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments