Minimalisme | IedereenYoga.com

back button

Minimalisme

Chaos in je leven. 
Te veel spullen. 
Te veel prikkels.

Herkenbaar? Minimalisme draait erom dat je de dingen die overbodig zijn in je leven, elimineert. Heb je heel veel spullen? Bekijk dan eens wat je al een tijdje niet meer hebt gebruikt en bedenk even of het weg kan. Puilt je agenda uit, omdat je te vaak ‘ja’ hebt gezegd? Stel dan je prioriteiten en kijk wat echt belangrijk is. Minimalisme gaat over ‘terug naar de basis gaan’.

Wat is de essentie? 

In de yoga kan je die essentie onderverdelen in Yama’s. Yama’s zijn de 5 principes waar de filosofie van yoga op gebaseerd is. Het gaat erom hoe je jezelf en de ander bekijkt en respecteert. Je kan het ook beschouwen als ‘de 5 geboden van yoga’.  

1.     Ahimsa – geweldloosheid

Deze Yama komt van het niet respecteren van jezelf. Geweldloosheid is de sleutel naar zelfacceptatie en dat is de basis van yoga. Het één zijn met jezelf. Wanneer je vrede hebt met wie je bent en met wat je gevoelens zijn, heb je veel minder de behoefte om agressie te uiten. 

2.     Satya – waarheid

Het is een oud gezegde, maar we zijn het er allemaal over eens: eerlijk duurt het langst. Je kan alleen maar eerlijk zijn tegen jezelf als je eerlijk bent naar anderen toe. Het heeft geen zin om je anders voor te doen dan je bent. Iedereen is uniek, maar dat unieke kan je enkel bereiken als je oprecht bent.

3.     Asteya – niet stelen

Materiële zaken stelen, is not done. Andermans ideeën stelen, is eveneens iets dat je beter kan vermijden. Dingen die jou niet toebehoren, eigen je je niet toe. Hebzucht is een eigenschap waar je jezelf en de ander niet mee vooruit helpt.

4.     Brahmacharya – zelfbeheersing

Zelfbeheersing klinkt heel ouderwets, maar dat is het niet. Als je denkt aan ‘jezelf beheersen’ dan kan je dat associëren met strenge regimes die je misschien kent vanop school of van in het leger. Zelfbeheersing kan je ook op een luchtige manier interpreteren. Je kan bijvoorbeeld matigen. Je houdt je eigen energie in balans door de dingen te matigen. Als je meer wil weten over hoe je de balans in energie kan ontwikkelen, lees dan mijn vorige blog “energie opbouwen”.

5.     Apirigraha – hebzuchtloosheid

Het wordt vaak vertaald als vrij zijn van hebzucht. Het kan echter ook breder opgevat worden, zoals vrij zijn van van gehechtheid. Aparigraha leert ons enkel te nemen wat we op dat moment nodig hebben en het vervolgens ook weer los te laten, zodra het ons niet langer dient.

Van deze wereld een betere plek maken... begint een beetje bij onszelf.

 

See you
Ingeborg

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments